Un austriac a ajutat Mocănița să meargă din nou
Postat de Administrator la April 13 2010, 23:29:23
Evenimentul zilei  04-07-2005 Suceava
Sîmbătă, o locomotivă cu aburi a șuierat ca odinioară și a tras gîfîind trei vagoane proaspăt recondiționate, pline cu turiștii amatori de o plimbare gratuită cu trenulețul care ducea buștenii odinioară.
Din vechea cale ferată cu ecartament îngust, 3,7 km au devenit din nou funcționali și au avut parte de o nouă inaugurare, prilej cu care a circulat din nou mocănița. Inaugurarea s-a făcut în prezența consilierului județean Teodor Sologiuc, singurul oficial județean care a răspuns invitației, a mai-marilor comunei Moldovița, a unor oficiali ceferiști și a fost primită de public cu zîmbete și aplauze.
Atracția principală a fost, desigur, plimbarea cu trenulețul, după o ceremonie religioasă. Cursa s-a numit "Huțulca" și nu degeaba... În timpul plimbării, trenulețul a fost "atacat" de haiducii huțuli, din inițiativa localnicului Casian Balabasciuc.
Călăreți în costume populare, purtători de steaguri ale fiecărui sat în parte, au urmărit trenulețul pînă l-au făcut să se oprească, iar călătorii să coboare! Haiducii au "capturat" colaci de la organizatori, iar pe călători i-au "obligat" să meargă pe cîmp, unde, în colibe de cetină, huțulii au făcut demonstrații de meșteșuguri populare, așa că "victimele" s-au întors la vagoane cît se poate de încîntate.
Seara a continuat, la întoarcere, cu un spectacol folcloric oferit de elevii de la Grupul Școlar Moldovița, și cu o cină vînătorească organizată pentru cei prezenți la motelul "Oana" din comună. Evenimentul a fost posibil pentru că un austriac venit din 1999 cu afaceri în România a făcut primul pas. Georg Hocevar a investit 150 milioane de lei în repararea parțială a liniei, a dotat-o cu vagoane recondiționate, a adus cu împrumut și locomotiva sa cu aburi "Reșița" din 1957.
Investitorul vrea să colaboreze și pe viitor cu autoritățile locale, dar ar dori să vadă implicare și din partea autorităților române.
"Pot să vă spun că atît e de greu să miști în România ceva, că ar fi mai profitabil în Occident, dar mie îmi place zona. Ce am vrut să facem noi este doar un impuls de lansare. Mie nu-mi place că aici toată lumea așteaptă să vină investitorul străin, să miște ceva, iar aici toată lumea stă cu mîna întinsă. Noi am dat un impuls, iar zona asta trebuie dezvoltată", ne-a spus dl Georg Hocevar. (Iuliana Popescu)