Chef si voie buna la Zilele Covasna
Postat de Administrator la April 13 2010, 23:27:23
Site informare Covasna

Trei zile si trei nopti au petrecut localnicii din Covasna, împreuna cu turistii(16-18 septembrie 2005).

petreceregeorg

"Pai, sarbatoarea aceasta este a noastra", ne-a raspuns Zsuffa Levente, primarul Covasnei atunci când l-am întrebat: cu ce se deosebesc zilele acestui oraș-stațiune de alte asemenea sărbători organizate în diferite sate și orașe. Bou la proțap, prezentare de carte, concerte, parada orașelor înfrățite, artificii. Cu ce poate fi mai mult decât atât o sărbătoare a unui oraș? Poate doar cu punerea în valoare a specificităților locale.
Mocănița, a cărei soartă a fost incertă multă vreme, pare să se fi „pus pe șine”. În acest an trenulețul cu aburi a fost pus în funcțiune a treia oară pe traseul de șapte kilometri încă funcțional, spre bucuria copiilor și părinților, localnicilor și turiștilor, care au urcat în număr mare pe unul dintre cele două vagoane trase de mica locomotivă.
Georg Hocevar, tânărul austriac care a făcut probabil cel mai mult în decursul anilor pentru salvarea căii ferate înguste a anunțat cu moderat optimism: de câteva zile mocănița din Covasna a fost declarată monument tehnic și vânzarea ei a fost oprită, nemaiexistând astfel pericolul de a fi risipit pe bani de nimic.
Având în vedere că traseul care leagă Covasna de Comandău – împreună cu instalațiile aferente – este proprietatea Brafor S. A., societate aflată în procedură de faliment, exista pericolul de a fi vândut totul la fier vechi, în vederea recuperării datoriilor acumulate.
Bineînțeles că declararea ca monument tehnic e doar primul pas, căci adevăratul rezultat ar fi ca mocănița să fie preluată de administrația locală. „Nici eu nu sunt Mos Craciun, mocănița din Covasna mă costă peste 10 mii de euro pe an” – a declarat Hocevar, a cărui speranță este ca acest patrimoniu de istorie industrială să ajungă un bun public.