EFWJC
Navigare
· Căutare
Simtex
certificat iso
Ceas
CFI Supporter
I like this!
Strongly Recommend

Show this button
on Your site

CFI România

Use the code below
to show the button

Thank you. B-)
BNR
Curs Valutar BNR
Convertor Valutar
Un austriac a ajutat Mocãniþa sã meargã din nou
Evenimentul zilei  04-07-2005 Suceava
Sîmbãtã, o locomotivã cu aburi a ºuierat ca odinioarã ºi a tras gîfîind trei vagoane proaspãt recondiþionate, pline cu turiºtii amatori de o plimbare gratuitã cu trenuleþul care ducea buºtenii odinioarã.
Din vechea cale feratã cu ecartament îngust, 3,7 km au devenit din nou funcþionali ºi au avut parte de o nouã inaugurare, prilej cu care a circulat din nou mocãniþa. Inaugurarea s-a fãcut în prezenþa consilierului judeþean Teodor Sologiuc, singurul oficial judeþean care a rãspuns invitaþiei, a mai-marilor comunei Moldoviþa, a unor oficiali ceferiºti ºi a fost primitã de public cu zîmbete ºi aplauze.
Atracþia principalã a fost, desigur, plimbarea cu trenuleþul, dupã o ceremonie religioasã. Cursa s-a numit "Huþulca" ºi nu degeaba... În timpul plimbãrii, trenuleþul a fost "atacat" de haiducii huþuli, din iniþiativa localnicului Casian Balabasciuc.
Cãlãreþi în costume populare, purtãtori de steaguri ale fiecãrui sat în parte, au urmãrit trenuleþul pînã l-au fãcut sã se opreascã, iar cãlãtorii sã coboare! Haiducii au "capturat" colaci de la organizatori, iar pe cãlãtori i-au "obligat" sã meargã pe cîmp, unde, în colibe de cetinã, huþulii au fãcut demonstraþii de meºteºuguri populare, aºa cã "victimele" s-au întors la vagoane cît se poate de încîntate.
Seara a continuat, la întoarcere, cu un spectacol folcloric oferit de elevii de la Grupul ªcolar Moldoviþa, ºi cu o cinã vînãtoreascã organizatã pentru cei prezenþi la motelul "Oana" din comunã. Evenimentul a fost posibil pentru cã un austriac venit din 1999 cu afaceri în România a fãcut primul pas. Georg Hocevar a investit 150 milioane de lei în repararea parþialã a liniei, a dotat-o cu vagoane recondiþionate, a adus cu împrumut ºi locomotiva sa cu aburi "Reºiþa" din 1957.
Investitorul vrea sã colaboreze ºi pe viitor cu autoritãþile locale, dar ar dori sã vadã implicare ºi din partea autoritãþilor române.
"Pot sã vã spun cã atît e de greu sã miºti în România ceva, cã ar fi mai profitabil în Occident, dar mie îmi place zona. Ce am vrut sã facem noi este doar un impuls de lansare. Mie nu-mi place cã aici toatã lumea aºteaptã sã vinã investitorul strãin, sã miºte ceva, iar aici toatã lumea stã cu mîna întinsã. Noi am dat un impuls, iar zona asta trebuie dezvoltatã", ne-a spus dl Georg Hocevar. (Iuliana Popescu)
Comentarii
Nu există comentarii postate.
Postează un comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
SIMTEX
Memoreaza
Bookmark and Share
Meta Tags
Covasna Comandau Moldovita Brad Campeni Abrud Criscior Hunedoara cfi cale ferata sina traseu turism locomotiva vagoane vagon tren ferata ingusta diesel curent mina confectii metalurgie transport logistica finisaje tamplarie

Translate
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
Pagină generată în 0.01 secunde 696,903 vizite unice